Hoe vriendelijke de Belgische voormalige postmonopolist Bpost het ook wil doen klinken: het ongevraagde bod van zondagavond op PostNL kan nog niet op warme gevoelens rekenen vanuit het hoofdkantoor van PostNL in Den Haag.
De Nederlanders zouden bij een overname door de Belgen voor 2,5 miljard euro dan ook veel moeten inleveren: het hoofdkantoor gaat naar Brussel, bestuursvoorzitter Herna Verhagen zou plaats moeten maken voor Bpost-ceo Koen van Gerven; als troostprijs zou er een ‘innovatiecentrum’ in Nederland komen.
Lees hier meer over het nieuwe bod van Bpost op PostNL.
PostNL beraadt zich op het voorgenomen overnamebod dat zijn Belgische branchegenoot Bpost zondagavond openbaar maakte, zei bestuursvoorzitter Verhagen maandag in een toelichting op de kwartaalcijfers van het postbedrijf.
PostNL liet zondagavond laat al weten dat het bod van Bpost ongevraagd is en dat er sinds de vorige mislukte overnamepoging van Bpost, eind mei, geen contact is geweest tussen beide bedrijven. Verhagen bleef daar maandagochtend bij. ,,We bestuderen het bod met onze adviseurs en zullen alle belangen van alle belanghebbenden daarbij zorgvuldig afwegen.”
Verhagen wilde evenmin aangeven of het nieuwe aanbod beter is dan wat Bpost eerder dit jaar op tafel legde. Ook over het moment waarop er wel een inhoudelijke reactie kan worden gegeven wilde ze niets kwijt.
Minister Kamp niet enthousiast over Belgische avances
Het voorgenomen bod van Bpost op PostNL maakt minister Henk Kamp (Economische Zaken) niet enthousiast. Het uiteindelijke besluit is echter aan de aandeelhouders van het geprivatiseerde bedrijf, niet aan de regering. Dat zei hij maandagochtend tegen radiozender BNR.
Kamp wees op de vooruitgang die PostNL als zelfstandig bedrijf heeft geboekt. Een overname door Bpost zou volgens hem ,,een stap terug'' zijn. Een besluit over een eventuele overname moet echter door aandeelhouder worden genomen, zei hij verder. De minister ziet er op voorhand niets in om zo'n besluit met wetten en regels tegen te houden.
Klein kwartaalverlies PostNL
PostNL maakte verder bekend in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 9 miljoen euro te hebben geleden, onder meer door de inkoop van uitstaande obligaties. Afgezien van eenmalige posten verbeterde de operationele winst wel met bijna een vijfde naar 27 miljoen euro. De omzet slonk met 1 procent naar 770 miljoen euro.
PostNL hield vast aan het voornemen om vanaf volgend jaar weer dividend uit te keren aan aandeelhouders. Het bedrijf rekent dit jaar op een operationele winst van iets meer dan 240 miljoen euro, zei financieel directeur Jan Bos in een toelichting
Lagere groei pakketten, door terugval verscheping melkpoeder naar China
De Nederlandse postmarkt kromp vorig kwartaal met 5,9 procent, waarmee de afname in het brievenverkeer in de eerste negen maanden van het jaar uitkwam op 10 procent. Die afname werd gecompenseerd door de toename van de pakketbezorging met 12 procent, waardoor de omzet van de pakketdivisie met 4 procent steeg. Verder namen de opbrengsten van buitenlandse dochterondernemingen eveneens met 4 procent toe.
PostNL werd iets minder optimistisch over de omzetgroei bij pakketten in 2016. Daar wordt nu gerekend op een plus van circa 5 procent, waar een jaar geleden een toename richting de 10 procent werd voorzien. De minder optimistische prognose hangt samen met een afname in de hoeveelheid melkpoeder die wordt vervoerd, voornamelijk naar China.
De totale omzet van het bedrijf stabiliseert daardoor naar verwachting in 2016, in plaats van de kleine groei die eerder werd voorzien.